До Дня Гідності і Свободи

2014-11-19

До Дня Гідності та Свободи 19 листопада в центральній районній бібліотек відбулася презентація книги відомої журналістки, нашої землячки Валентини Розуменко «Майдан…хто якщо не я?!». Авторка народилася на Черкащині в селі Княжа Криниця Монастирищенського району. ЇЇ книга є певною мірою дослідженням українського феномену становлення нової нації. У ній вміщено понад 60 інтерв’ю з учасниками Майдану, які були героями і очевидцями революційних днів української історії. Майдан у житті багатьох був не випадковістю, а свідомим вибором заради власної гідності, майбутнього України. Таким він став і для наших земляків Сергія Коваля та Дмитра Сови, які діляться своїми спогадами в цій книзі.

Авторка книги щодня зустрічалася на Майдані з прекрасними людьми, скромними і водночас упертими та відчайдушними. Вона розмовляла із заможними бізнесменами, які постачали на Майдан дрова і шини, із будівельниками, студентами, волонтерами, із тими, хто працював на кухні, хто жив у наметах, хто надавав медичну допомогу. Хтось із заходу України, хтось із сходу. Вони дуже різні: заробітчани, науковці, підприємці, вчителі. Але саме прості звичайні люди були енергією та духом Майдану.

У книзі є записи про смерть і поранення, біль і сум, але також про взаємодопомогу, патріотизм, силу духу і мужність, натхнення і любов та безмежну скорботу за героями України. Учасники Майдану наші земляки Сергій Коваль та Віктор Савчук поділилися з присутніми спогадами про героїв, які у вогні і диму на стихійних барикадах несхитно стояли за честь і людську гідність, за вимріяну волю.

Закличний дзвін Майдану не залишив байдужими і членів літературної студії ім.. О. Влизька. Свої вірші, присвячені небувалим подіям на Майдані, прочитала Любов Миколаївна Грушник.

Пісні присвячені Героям Небесної Сотні, виконали Олександр Меркотан, Вікторія Верба, Даша Меркотан та гурт «Стрібні струни». Розповіді ведучих Акацат Надії та Матвієнко Тетяни супроводжувалися відеороликами «Мамо не плач, я повернусь весною», «Реквієм Небесній Сотні». Присутні вшанували пам’ять Героїв хвилиною мовчання.

Книга «Майдан… Хто якщо не я?!» є посвятою тим учасникам революції гідності, які віддали найцінніше – своє життя – за вільну і незалежну Україну.

Кiлькiсть переглядiв: 248

Коментарi