• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • «Кіно – моє життя» (зустріч з кіноактором Миколою Дмитровичем Олійником)

«Кіно – моє життя» (зустріч з кіноактором Миколою Дмитровичем Олійником)

2016-09-09

/Files/images/olynik/1406278281_oleynik-nikolay-1944_24.jpg

9 вересня в актовій залі районної бібліотеки відбулась зустріч із людиною незвичайної професії.У стінах бібліотеки побувало багато цікавих гостей. Це і письменники і поети і художники, і критики. Сьогодні до нас завітав Заслужений артист України, актор кіно і театру, театральний режисер, педагог з акторської майстерності, член Спілки кінематографістів України, професор Київського міжнародного університету, наш земляк, уродженець села Матусів Микола Дмитрович Олійник.

Привітала гостя: заступника голови Шполянської районної ради Лідія Миколаївна Татаріна, яка є ще й землячкою відомого актора. Щирі слова захоплення талантом артиста звучали від голови ради ветеранів Володимира Миновича Пустовіта. Пісенні вітання звучали від земляків, аматорів з Матусова.

Існує думка, що не людина обирає професію, а професія обирає її. Це в певній мірі стосується і нашого шановного гостя. Талант артиста передався від батька та матері Миколі Дмитровичу, який зумів дійти батьковою творчою стежкою до вершин акторської майстерності і любові народної.

Ще у шкільні роки майбутній актор грав у любительських виставах, виконував головні ролі у п’єсах Т.Г.Шевченка, О.Корнійчука та інших драматургів. Сцена полонила його душу на все життя. Він твердо вирішив бути артистом. І у 1965 році Микола Олійник стає студентом театрального інституту ім. Карпенка-Карого.

Шлях до успіху та всенародне визнання таланту для Миколи Дмитровича не був легким. Перші свої кроки в кіно він зробив студентом після закінчення другого курсу інституту. Це були ролі у фільмах «На Київському напрямку», «Мотря», «Білі хмари». Микола Дмитрович знявся у багатьох фільмах поряд із відомими акторами: Іваном Миколайчуком, Богданом Ступкою, Левом Дуровим та іншими відомими майстрами кінематографу. Найвідоміші фільми із його участю такі: « Білий птах з чорною ознакою», «Розколоте небо», «Великий перевал», «Два гусари», «Подарунок на іменини», «Тарас Шевченко», «Чорна рада», «Украдене щастя» та багато інших.

Театр – це друга стихія творчості Миколи Олійника. Роботу на кіностудії наш земляк успішно поєднував із акторською роботою у театрі «Золоті ворота» та в театрі «Браво». Із колективом театру був на 2-х фестивалях театрального мистецтва в Шотландії. За п’єсу «Вбивця» по Достаєвському, яку грали на англійській мові, від прискіпливого журі дістали високу оцінку – п’ять зірок. Жоден із колективів українських театрів не мав такої високої нагороди.

Цікаво й захоплююче вів розмову сам гість - Микола Дмитрович.У спілкуванні з учасниками заходу користувачі бібліотеки дізнались багато нового про самого актора, про його сім’ю, акторську діяльність та плани на майбутнє.

Дякував гостю за зустріч, бажав нових досягнень та всіх гараздів Миколі Дмитровичу, начальник відділу культури і туризму Шполянської райдержадміністрації Анатолій Іванович Лозовий.

Кiлькiсть переглядiв: 157

Коментарi