• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Вшанування 203-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка у Василькові

Вшанування 203-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка у Василькові

2017-03-10

/Files/images/vasilkv/shevchenko_2017/1 васимпрть.JPG

Хай благословляють почуття .

На безхмарну і щасливу днину.

То від жінки – музика життя!

То від жінки – все життя людини.

7 березня у Василькові поєднали два свята в одне, - 203-річницю з дня народження Великого Кобзаря та свято 8-го Березня. Розпочали свято ведучі Людмила Шпонька та Ігор Кураш такими словами:

«У нашім раї на землі, нічого кращого немає,

Як тая мати молодая з своїм дитяточком малим

І на оновленій землі, врага не буде, супостата,

А буде син, і буде мати, і будуть люди на землі…»

Наша країна, а також всі українці світу 9 березня відзначають 203 роковину з дня народження великого українського поета – Тараса Григоровича Шевченка.

/Files/images/vasilkv/shevchenko_2017/2 васмакеп.JPGВедучі розповіли про нелегку жіночу долю оспівану великим Кобзарем, учасники аматорських колективів заспівали пісні написані на його вірші. Свято продовжили самодіяльні артисти Васильківського сільського будинку культури. Тут були і віршовані рядки і пісні у різних виконаннях, які славили жінку: маму,бабусю.

З особливою душевністю писав Шевченко про гірку долю жінки. „Такого кохання і жіночої муки не знайти, мабуть, ні в одного з поетів світу”- відзначив Максим Рильський. Жодна жінка, виписана Кобзарем, не знаходить щастя. Саме такою страдницею бачив поет її і в житті. „Наймичка”, ”Відьма”, ”Сова”, ”Сліпа”, ”Мар`яна –черниця”. А серед них безмовною русалкою підноситься з дна ріки Катерина. Шевченко гнівно виступав проти жіночого безправ`я. Він ніби зібрав воєдино у своєму зболеному серці страждання поневолених жінок усіх епох і схвильовано розповів про них цілому світові. Героїні поета - нещасні жінки. Згадаймо „Тополю”, „Лілею” - це все жінки без щастя і долі. Більшість дівчат Шевченкового часу ставали жертвами поміщицької розпусти, часто накладали на себе руки. Кожна жінка – жертва, а для поета вона рідна.

/Files/images/vasilkv/shevchenko_2017/2 васмакеп.JPG У виконанні жіночого вокального ансамблю прозвучалии пісні на слова великого Кобзаря Т.Г. Шевченка «Зоре моя вечірняя», «Тарасова пісня», дует у складі Любові Кравець та Людмили Шпоньки виконав пісню «На високій дуже кручі». Альона Рукавець виконала пісню «По діброві вітер виє».

Привітав учасників свята, всіх присутніх жінок з святом весни 8-Березня голова села Іван Дубина. «Веселу пісеньку” заспівали Артем Новіков та Софійка Фуркало. „Лагідну пісню”, виконали Фатіма Захарчук та Яна Майстренко. Пісня «Діти України» прозвучала у виконанні дитячого ансамблю. Ольга Петренко виконала пісню „Дорога до матері”. На закінчення у виконанні Альони Рукавець прозвучали дві пісні «Тече вода» в сучасній обробці та «Я вам бажаю».

Кiлькiсть переглядiв: 170

Коментарi