• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Хронометр пам’яті: Війна без пощади і милосердя (до початку та закінчення Другої світової війни)

Хронометр пам’яті: Війна без пощади і милосердя (до початку та закінчення Другої світової війни)

2017-09-05

/Files/images/5_veresnya/IMG_6170.jpg

Спинись, людино! Мовчки поклонись.
Задумайся про вічне серед тиші.
Лиш стогін серця хай злітає вгору,
Вогонь душі горить, мов смолоскип!
Сльоза зорі стоїть над обеліском,
Сховавши клопоти людські і сни.
Сюди прийшли ми, щоб вклонитись низько
Усім, усім, хто не прийшов з війни.

5 вересня, в читальній залі районної бібліотеки відбувся захід присвячений початку та закінченню Другої світової війни, 90-річчю від дня народження, ветерана війни Андрія Івановича Тітко.

Друга світова війна– глобальний військовий конфлікт в історії Землі та причина найбільших трагедій ХХ століття. Війна розпочалася 1 вересня 1939 р. із вторгнення військ нацистської Німеччини до Польщі, а завершилася 2 вересня 1945 р. із беззастережною капітуляцією Японії.

Перед початком заходу лягли квіти пам’яті до підніжжя обеліску Слави загиблих воїнів, наших земляків від усіх присутніх на заході: дітей, онуків, правнуків.

Ведучі, вихованці студії Будинку школяра нагадали всім учасникам заходу про жахи подійДругої світової війни, яка була страшною та кривавою, де загинула невимовна кількість мільйонів людей, які просто хотіли жити. Війна принесла з собою таку безліч трагедій, віроломства і зруйнованих доль, що до цих пір все людство із сумом і гіркотою згадує про ті далекі події, які торкнулися практично всіх на нашій спільній землі. В жахіття війни було втягнуто 67 держав, 80% населення земної кулі. Друга Світова тривала довгих 6 років. Вона пронеслася над величезними територіями Європи, Азії й Африки, охопила простори всіх океанів.

/Files/images/5_veresnya/IMG_6171.jpgПід час війни були здійснені найбільші в історії злочини проти людства (зокрема Голокост), а також вперше і востаннє використана в бою атомна зброя. До армій ворогуючих сторін було залучено понад 110 млн солдат, загальні втрати військових та цивільного населення складають від 50 до 85 млн. осіб. За результатами війни було створено ООН (Україна – один із засновників) та сформовано сучасну систему міжнародних відносин.

Україна зробила значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками Німеччини. На боці Об’єднаних Націй воювали українці у складі армій Великої Британії та Канади, Польщі, СРСР , США і Франції , а також визвольного руху в самій Україні – разом 7 млн осіб. Понад 2,5 млн. українців були нагороджені радянськими та західними медалями та орденами, більше 2 тис. стали Героями Радянського Союзу, з них 32 – двічі, а найкращий ас союзної авіації Іван Кожедуб – тричі.

Для України Друга світова війна – національна трагедія, під час якої українці, позбавлені власної державності, змушені були воювати за чужі інтереси і вбивати інших українців. За Україну воювали дві тоталітарні системи, що однаково не рахувалися з ціною людського життя. Кожна сторона протистояння на українських землях намагалася продемонструвати свою прихильність до українства .

Україна понесла надзвичайні втрати внаслідок війни. Під час бойових дій та в полоні загинуло близько 4 млн. військових, підпільників і цивільних, 4-5 млн. цивільних загинуло через окупаційний терор та голод в тилу, до 5 мільйонів жителів були евакуйовані або примусово вивезені до Росії та Німеччини, частина з яких не повернулася. Лихо й страждання, які пережили люди, незмірні. Все далі відходять грізні роки Другої Світової війни. Але не згасає пам'ять про тих, хто приніс на вівтар Великої Перемоги своє життя, хто поліг у боях заради щастя інших.

Всі, хто були присутні на цьому заході схилили голови перед світлою пам’яттю загиблих героїв та вшанували їх хвилиною мовчання.

Люди старшого покоління пам’ятають: травень того незабутнього 45-го був напрочуд теплим і сонячним. Ніби сама природа своїм таємним єством відчувала радість довгожданного визволення, що прийшло на нашу землю.

Музичні вітання звучали у виконанні вихованців Шполянської дитячої школи мистецтв: ансамблю бандуристів «Свіча» М.Скорика, солістка Оксана Присяжна, концертмейстер Тетяна Чебан, керівник колективу Катерина Сташенко. Солісти-вокалісти: Леся Ткаченко та Софія Домчук подарували приємні хвилини пісенної насолоди. Учасники театральної студії Будинку школяра представили театральне дійство «Стежка над Тікичем» та «Мій перший вірш написаний в окопі».

Ведучі запросили до слова голову районної організації ветеранів війни та праці Володимира Миновича Пустовіта; ветеранавійни та праці, учасника бойових дій Володимира Флоріановича Зданевича.

/Files/images/5_veresnya/IMG_6224.jpgНа захід також було запрошено шанованого гостя, ветерана Другої світової війни, учасника бойових дій, ювіляра, якому сьогодні виповнюється 90 років, Андрія Івановича Тітко. Всі присутні вітали його щирими оплесками, соліст районного Будинку культури Юрій Чорноус подарував ювіляру та всім присутнім пісенні вітання, а ведучі розповіли про трудовий та цікавий життєвий шлях Андрія Івановича, який супроводжувався відеорядом, який підготували працівники районної бібліотеки.

З вітальним словом до ювіляра звернулись: голова Шполянської райдержадміністрації Володимир Потапенко та вручив Андрію Івановичу відзнаку»За заслуги в професійній діяльності»; голова Шполянської районної ради Олександр Кузуб; голова районної організації ветеранів війни та праці Володимир Пустовіт. Вітали в цей день ювіляра представники публічного акціонерного товариства Черкасиобленерго Олександр Чорний, який вручив йому відзнаку «Почесний енергетик області» та Шполянського РЕМу Ігор Петров та Юрій Хищенко, друзі та колеги: Борис Андрійович Власенко, Роман Анатолійович Пресліцький, Микола Олександрович Тимошенко, Леся Едуардівна Пресліцька, Світлана Михайлівна Плахотнюк.

Всі учасники заходу ще раз щиро вітають шановного Андрія Івановича з ювілеєм та зичать Вам міцного здоров’я, бадьорості, енергії, незгасного бажання жити і працювати, достатку та родинного затишку.

Кiлькiсть переглядiв: 237

Коментарi