• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Провісник духовної свободи (до 80-річчя від дня народження В’ячеслава Чорновола, Героя України, політичного діяча)

Провісник духовної свободи (до 80-річчя від дня народження В’ячеслава Чорновола, Героя України, політичного діяча)

2017-12-19

/Files/images/chornovl/1 вистчорн.jpg

Велику правду для усіх єдину,

Наш гордий клич народові несе:

Будь вірний Батьківщині до загину,

Нам Україна рідна понад все !

19 грудня, напередодні відзначення 80-річчя від дня народження В’ячеслава Чорновола, Героя України, політичного діяча в актовій залі Шполянсьої дитячої школи мистецтв зібрались друзі та ті, хто особисто знайомий з В’ячеславом Чорноволом та його сім’єю, однопартійці Народного Руху України, патріоти України, молодь та учні старших класів міста, адже 2017 рік на черкащині оголошено Роком Чорновола.

Як відзначив перший заступник голови райдержадміністрації Юрій Козоріз – «Ми зібрались сьогодні, щоб вшанувати світлу пам’ять великого українця - В’ячеслава Чорновола, котрий назавжди увійшов у національну історію як відомий політик, державний діяч, публіцист і журналіст. Шануємо й бережемо світлу пам’ять Героя України, багатолітнього політв’язня, народного депутата України трьох скликань, голови Народного Руху України В’ячеслава Чорновола В’ячеслав Чорновіл – непересічна, яскрава особистість нашої історії, людина високих моральних чеснот, гідний патріот, у якого Слово і Діло завжди підпорядковувались високій ідеї – ідеї відродження української державності та служінню українському народові».

/Files/images/chornovl/2 застголюр.jpgЦікавими були виступи: учителя історії школи-ліцею №2 Олександра Гончара, який досконало розповів про роки боротьби героя за незалежну Україну; директора музею-садиби В’ячеслава Чорновола с.Вільхівець, Василя Стрижеуса, який багато розповів про самого героя та його сім’ю, про музей та його безцінні експонати. По закінченню своєї розповіді прочитав свої вірші та подарував для бібліотеки книги: «В’ячеслав Чорновіл. Нариси портрета політика» В.Деревінський, «Поезії Василя Стрижеуса», «Чорноволівські читання», «Український вісник» №7 1987, які зможуть використати в роботі вчителі історії та учні шкіл, всі хто цікавиться В’ячеславом Чорноволом, як особистістю в становленні незалежної України. Гарні слова про Героя України В’ячеслава Чорновола говорили: Віктор Свердел, Катерина Голобородько.

Видатний український політик, публіцист, літературний критик, діяч руху опору проти зросійщення та національної дискримінації українського народу, політичний в’язень СРСР. Провідник українського національно-демократичного визвольного руху кінця 80-х — 90-х років; Герой України (2000, посмертно). Лауреат Міжнародної журналістської премії ім. Ніколаса Томаліна (1975), ініціатор проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 р. та Акта проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року.

В’ячеслав Чорновіл , наш земляк, народився 24 грудня 1937 року на Звенигородщині.

/Files/images/chornovl/5 српдчор.jpgЗагинув В’ячеслав Чорновіл 25 березня 1999 року за нез’ясованих обставин в автокатастрофі на шосе під Борисполем. Чимала частина суспільства (в тому числі й син політика Тарас Чорновіл) переконані, що Чорновола прибрали як небезпечного конкурента на майбутніх президентських виборах.

Сьогодні йому б виповнилось 80 років. Шкода, що про таких людей говоримо в минулому часі. Але пам’ять про нього спонукає до творення нових справ і досягнення нових перемог.

Працівники районної бібліотеки підготували книжкову виставку «В’ячеслав Чорновіл – дорога болю й боротьби», бібліотекар Інтернету Юлія Душка зробила підбір відеороликів та фото світлин «В’ячеслав Чорновіл – постать на тлі епохи».

Додали музичного епосу до заходу пісні у виконанні Дмитра Вовка «Чорний ворон» (муз.Д.Вовка, сл.В.Подороги), вокального чоловічого квартету «Срібна підкова» у складі Євгенія Лисенка, Юрія Чорноуса, Анатолія Берестецького, Василя Третяка «За гетьманську булаву».

В’ячеслав Чорновіл залишається в нашій пам’яті, живе разом з нами і нині спонукає та закликає нас до дії. Бо він – лідер. Великий Лідер великої нації.

Кiлькiсть переглядiв: 334

Коментарi