З нагоди Дня українського козацтва

2020-10-13

Неможливо знайти у минулому України якесь інше явище, яке б так глибоко й різнопланово впливало на історичну долю всього народу, як українське козацтво. 14 жовтня – значуща дата, яка щорічно переповнює гордістю та хвилюванням серця мільйонів українців. В цей день громадяни нашої держави святкують День українського козацтва та День захисника України – свято звитяги українського лицарства, а також день пам’яті та пошани усіх, хто впродовж століть боровся за державний суверенітет України.

Напередодні свята 13 жовтня у відділі обслуговування центральної районної бібліотеки ім. М.Томенка відбулася патріотична година «Україна – то козацька слава». Бібліотекар відділу Тетяна Гетьман ознайомила присутніх з історією козацтва, життям та побутом козаків, про Запорізьку Січ. Відвідувачі активно брали участь у бесіді-діалозі, дізналися цікавинки з козацького життя, говорили про звичаї та побут козаків.

Для тих, хто захоплюється історією своєї держави, для постійних відвідувачів та гостей читального залу оформлена розгорнута книжково-ілюстративна виставка «Козацькому роду нема переводу». Книги, представлені на виставці, розповідають про історію України, про козацьку епоху, яка надзвичайно багата подіями і героями, про захисників Вітчизни та про героїчне минуле й сучасне українського війська.

В інтернет-центрі відвідувачі мали змогу переглянути відео «Козацький дух непереможний». Після перегляду байдужих не виявилося – адже мужність, звитяга, розум та героїзм козаків вражають.

Такі ж заходи та книжкові виставки з нагоди свята відбулися і в сільських бібліотеках-філіалах, зокрема в Антонівській бібліотеці пройшла патріотична бесіда «Слава козацька вічно жива», у Васильківській сільській бібліотеці оформлена книжкова виставка «Захисники України – гордість і душа держави», інформаційна година «Слава козацька» відбулася в Мар’янівській сільській бібліотеці, книжкова виставка «Безмертя козацького роду” організована в Журавській бібліотеці, година спілкування «Лицарі української волі» відбулася в Терешківській бібліотеці, книжкова виставка «Нащадки козацької слави» організована у Веселокутській сільській бібліотеці, патріотична година «Незламний дух козацтва» відбулася в Ярославківській сільській бібліотеці та ін.

Козацтво – яскрава сторінка в історії України. Воно залишило глибокий слід в суспільній психології українців, ставши важливим елементом самоідентифікації української нації.

Щиро й сердечно вітаємо всіх з світлим і радісним днем - Днем козацтва, Днем захисника України та зі святом Покрови Пресвятої Богородиці ! Здоров’я всім, благополуччя і миру !

Кiлькiсть переглядiв: 115

Коментарi