«Талант і доля Михайла Старицького»

2020-12-16

На изображении может находиться: 1 человек, борода

Під такою назвою в центральній районній бібліотеці ім. М.Томенка 15 грудня відбулася літературна година, присвячена 180-річчю від дня народження талановитого поета, прозаїка, драматурга, організатора театральної справи в Україні, режисера, перекладача, активного громадського діяча – одного з тих невтомних трудівників, чиєю подвижницькою працею живиться кожна національна культура.

Бібліотекар відділу обслуговування Тетяна Гетьман ознайомила присутніх з життєвим та творчим шляхом українського письменника, зачитала уривки з його поетичних творів «За лихими владарями» та «До молоді». Тетяна Вікторівна цікаво розповіла про екранізацію творів Михайла Старицького та презентувала невеликий калейдоскоп фільмів, відзнятих за творами письменника «За двома зайцями», «Ой не ходи, Грицю, тай на вечорниці», «Циганка Аза», «По-модньому».

Звертаючись до присутніх, бібліотекар зазначила, що літературну творчість Михайло Старицький вдало поєднував з театральною діяльністю. Він написав низку театральних п’єс: «Різдвяна ніч», «Сорочинський ярмарок», «Тарас Бульба», лібрето до опери М.Лисенка «Утоплена або Русалчин Великдень». Перу М.Старицького належать відомі оригінальні драми «Не судилось», «У темряві», «Талан», історичні твори «Оборона Буші», «Богдан Хмельницький», «Маруся Богуславка», «Молодість Мазепи», «Розбійник Кармелюк» та багато інших. В доробку письменника налічується 70 оповідань, повістей і романів. Заслуговує на увагу і його поетична творчість – деякі вірші стали народними піснями. До речі, Михайло Петрович автор слів відомої української пісні «Ніч яка місячна», яка популярна і нині.

Мистецька спадщина М.Старицького живе повним життям і сьогодні. Вона активно впливає на наших сучасників, зберігаючи виховну, естетичну та історико-пізнавальну цінність.

Кiлькiсть переглядiв: 76

Коментарi