• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Чорнобиль: вічні дзвони подвигу і скорботи

Чорнобиль: вічні дзвони подвигу і скорботи

2014-04-25

/Files/images/images.jpeg

26 квітня в Україні відмічається День пам'яті Чорнобильської трагедії: з якої минуло 28 років. Сталася найбільша техногенна аварія в історії людства - вибухнув четвертий реактор Чорнобильської АЕС. Сумарна радіація ізотопів, викинутих у повітря, становила 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі в 1945 році. Від вибуху і гасіння пожежі, що тривала близько 10 днів, загинула 31 особа і понад 200 було госпіталізовано.

За неофіційною статистикою, в Україні померло щонайменше 15 тисяч осіб, які були уражені в результаті аварії на Чорнобильській АЕС.

Чорний біль, що торкнувся Шполянської земля, став школою мужності і вогнищем скорботи. Серед рятувальників, гартованих вогнем Чорнобильської зони, були і 477 представників району.

В закладах культури району напередодні цих трагічних подій організовуються зустрічі з ліквідаторами ЧАЕС, переселенцями, що проживають на території району. В бібліотеках, разом з школами проводяться бесіди, уроки пам’яті та інші заходи: «Екологічна безпека: вчора, сьогодні, завтра», «Білий птах із чорною ознакою», «Трагедія Чорнобиля – біль нашого народу», «Гіркий полин Чорнобиля», «Чорнобильська трагедія – біль України», « Чорний біль квітучої землі», «Попіл Чорнобиля стукає в серце» районна бібліотека для дітей,юнацький відділ, бібліотеки-філіали.

Організовано книжкові виставки: «І гіркота тече полинна», «Чорнобиль: трагедія і подвиг», «Крізь призму Чорнобиля», ЦРБ, районна бібліотека для дітей,юнацький відділ, бібліотеки-філіали.

26 квітня є днем пам'яті про найбільшу техногенну катастрофу та вшанування героїзму пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, науковців, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Подвиг цих людей назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у пам'яті українського народу.

Кiлькiсть переглядiв: 125

Коментарi