• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • "Єдина і неподільна Україна" ( до Дня Соборності України)

"Єдина і неподільна Україна" ( до Дня Соборності України)

2015-01-22

/Files/images/sobornst/1_rtf.jpg

/Files/images/sobornst/4_rew.jpg

Тобі Україно, мій мужній народе,

Складаю я пісню святої свободи.

Усі мої сили і душу широку

Й життя я віддам до останнього кроку!

Аби ти щаслива була, Україно,

Свята , незалежна моя Батьківщино!

22 січня в районній бібліотеці зібрались представники громади міста з нагоди відзначення Дня Соборності України, яке з 22 січня 1919 року ввійшло до національного календаря, як велике державне свято. Ця дата стала найбільшим українським святом, коли в золотоверхому Києві під дзвони Святої Софії, Директорія Української Народної Республіки урочисто проголосила : «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західно-Українська Народна Республіка і Наддніпрянська Велика Україна. Збулися віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка. Однині народ Український, визволений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднаними дружніми зусиллями всіх своїх синів будувати нероздільну, самостійну Державу на благо і щастя всього її трудового народу.» Так, 22 січня 1919 року збулася мрія багатьох поколінь українського народу про відродження незалежної соборної державності.

/Files/images/sobornst/6_kjh.jpg

Після подій 2013-го - 2014-го року, революції Гідності і трагедії початку неоголошеної війни Росії проти України, окупації Кримського півострова і декількох обласних центрів на сході України «братнім російським народом», відповідно до Указу Президента України № 871 / 2014 від 13-го листопада 2014-го року, святу повернули колишню назву, «Відзначати щорічно 22 січня - у день проголошення в 1919 році Акта злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки - День Соборності України».

З інформацією про історичну довідку цієї події та значення факту Соборності України виступив перед присутніми вчитель історії Шполянської загальноосвітньої школи №1 Віктор Шевчук.

/Files/images/sobornst/7_red.jpg

Із власної історії знаємо: задля великої мети кров проливається недаремно. На шляху до незалежності та свободи український народ завжди приносив у жертву своїх найкращих синів та дочок. Символічно, що саме 22-го січня минулого року першими жертвами на Майдані стали Герої Небесної Сотні.

Учасники заходу послухали цікавий виступ члена громадської ради району Ігоря Зачепи, який згадав про події січня 2014 року на Майдані.

Ведучі згадали героїв, які поклали свої голови за наше майбутнє, адже вони повинні жити в нашій пам’яті завжди. Героям України було присвячено хвилину мовчання.

Доля та майбутнє України не залишає байдужими і членів літературної студії імені Олекси Влизька. Вірші Любов Грушник та Олександра Діхтяренка. хвилюють серця читачів. У проникливих поетичних рядках наших земляків звучать любов та тривога, віра та біль за Україну, за близьких людей, які у вогні і диму несхитно стоять за честь і людську гідність, за соборність і незалежність рідної землі. Вони прочитали свої поезії. Доповнили виступи поетів-земляків учні ЗОШ №1 Єлизавєта Кулинич, Настя Снісаренко, Яна Журик, які прочитали патріотичну поезію українських поетів. Свої вірші прочитала Надія Корольова.

Пісні «Моя Україно», «Не спи моя рідна земля» виконали Оксана Скляр та Олександр Меркотан .

Своїми думками з нагоди Дня Соборності України поділились Олексій Пірогов та Юрій Колісник.

Віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Ми маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки.

Кiлькiсть переглядiв: 237

Коментарi