До дня хрещення Київської Русі

2016-07-28

/Files/images/hreschennya/1.jpg

З 2008 року, враховуючи значення православних традицій в історії і розвитку українського суспільства, на підтримку ініціативи Національної ради з питань культури і духовності, Українського фонду культури, Української православної церкви, Української православної церкви Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви та громадськості, указом президента України № 668/2008 від 25 липня 2008 року День хрещення Київської Русі був оголошений державним святом України. Відзначається це свято 28 липня - у день пам’яті князя Володимира - хрестителя Київської Русі.

/Files/images/hreschennya/2.jpgХрещення Русі — процес прийняття і поширення християнства у Київській Русі. Ключова подія — масове хрещення у 988 році мешканців Києва, а згодом інших міст держави князем Володимиром I Святославовичем, у результаті чого християнство стало провідною релігією на Русі.

До Дня хрещення Київської Русі бібліотеки ЦБС презентували видатні події історії нашого народу: «Благословенний Господь Ісус Христос, що полюбив Руську землю і просвітив її хрещенням святим», розгорнули книжкові виставки та провели огляди літератури.

До уваги користувачів Центральної районної бібліотеки ЦБС представлено книжкову виставку та огляд літератури «Землю врятує духовність» (до дня Хрещення Київської Русі), з якого присутні дізнались про історію свята, яке існує всього кілька років, хоча і прославляє собою подію, що трапилася багато століть тому. Книжкова виставка представляє друковані видання, які розповідають про історичну подію, що відбулася у 988 році та стала ключовою і вирішальною в подальшому розвитку всієї Київської Русі. Крім того Інформаційний центр Центральної районної бібліотеки запропонував до уваги користувачів фільм «Історія України. Хрещення».

У бібліотеці для дітей бібліотекарі розповіли маленьким користувачам, що хрещення пов'язують із ім'ям князя Володимира Великого, якого церква визнала святим рівноапостольним.

/Files/images/hreschennya/3.JPGКнижкові виставки, присвячені роковинам хрещення Київської Русі – України, представили до уваги користувачів і сільські бібліотеки. Поряд з літературою історичного напрямку, книжкові виставки пропонують твори: В. Малика «Князь Кий», Д. Ємця «Князь Володимир», С. Скляренка «Володимир» та інші художні твори, які висвітлюють події тисячолітньої давнини.

Хрещення Русі – введення в Київській Русі християнства як державної релігії, це символічне свято є днем нашої вищої, духовної єдності – єдності національної. Це свято Україна відзначає в день святого Володимира – одного із засновників і покровителів нашої державності. Цей день фіксує і означає кілька принципових понять: спадкоємність тисячолітньої історії України, нашої нації і держави, неподільність українського народу і його єдність навколо ідеї сильної держави і віри, соборність усіх українців і всіх українських земель навколо рідної державної і духовної столиці –Києва.

Нехай Господь береже нас усіх і Україну !

Кiлькiсть переглядiв: 426

Коментарi