• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Полум’яне слово митця (до 70-річчя від дня народження Михайла Федотовича Слабошпицького )

Полум’яне слово митця (до 70-річчя від дня народження Михайла Федотовича Слабошпицького )

2016-08-17

/Files/images/1708_slaboshpitskiy/1.jpg

17 серпня, в актовій залі Шполянської школи мистецтв відбулась унікальна, довгоочікувана зустріч з подвижником на полі української культури й духовності Михайлом Федотовичем Слабошпицьким, - нашим земляком, уродженцем села Мар’янівка Шполянського району.

/Files/images/1708_slaboshpitskiy/2.jpg

Михайло Федотович – це не лише український прозаїк, критик, літературознавець, публіцист, громадський діяч, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, а також лауреат дванадцяти інших літературних премій, заслужений працівник культури України, виконавчий директор Ліги меценатів, голова координаційної ради Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, автор творів для дітей, - а й тонкий психолог, відповідальна, щира, відкрита, надзвичайно привітна і прозірлива людина.

Михайло Слабошпицький займає особливу нішу в сучасній українській літературі та літературознавстві – він пише художньо-біографічні романи про відомих українців – письменників, художників, філантропів-меценатів. Він автор більше 40 книг. Його праці – це найкращі підручники з літератури, які варто прочитати кожному українцеві, адже автор надзвичайно відповідально підходить до роботи над творами, тому ґрунтовніших описів, аналізів життя та творчості письменників, видатних українців, літературних епох та патріотично-психологічних роздумів годі шукати.

/Files/images/1708_slaboshpitskiy/4.jpgНебайдужий Михайло Слабошпицький до нашого національного самоусвідомлення та вираження, тому для нього надзвичайно важливим є достовірність його праць. Його роботи – це не лише події літературного масштабу, а й загальнолюдського та культурного, бо він кожним своїм твором пробуджує у нас бажання широко розправити крила лише від того, що ми – українці.

Тож, учасникам цієї зустрічі випала велика честь поспілкуватись, послухати його живі роздуми про минуле, сучасне й майбутнє нашого сьогодення. Він має унікальний талант оратора, вміє утримувати та зацікавити слухача, гострий розум, змістовні відповіді, роздуми і ґрунтовні дослідження обраної теми – ось це Михайло Слабошпицький.

Зустрічали поважного гостя хлібом сіллю представники Мар’янівської громади: голова села Олексій Вареник та директор школи Володимир Боримський; вручали квіти та сувеніри шполянщини голова райдержадміністрації Володимир Потапенко, голова районної ради Олександр Кузуб, начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Анатолій Лозовий.

/Files/images/1708_slaboshpitskiy/5.jpgТеплі щирі слова вдячності Михайло Слабошпицький отримав від друзів з області Володимира Поліщука, завідувача кафедри української літератури і компроматики Черкаського національного університету ім.Б.Хмельницького; Катерини Фещенко, начальника освіти облдержадміністрації, інших літераторів. Вітала ювіляра генеральний директор Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка», Людмила Шевченко; поважні гості із столиці, які є однодумцями та колегами Михайла Федотовича.

Михайло Федотович подарував нові книги для бібліотек шполянщини, присутні мали змогу купити нові видання письменника, а він дарував їм свої автографи.

/Files/images/1708_slaboshpitskiy/7.jpgМихайло Федотович зустрічає власну поважну дату в такій круговерті добродіянь, яка мало кому вдається. Зрештою, він інакше жити, мабуть, і не може, адже та його непосидючість і кипуча добро-творчість залишаться з ним назавжди.

Кiлькiсть переглядiв: 137

Коментарi