• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Акція «Збережи довкілля» Батарейки здають у… бібліотеку

Акція «Збережи довкілля» Батарейки здають у… бібліотеку

2016-10-17

/Files/images/batareyki/2.jpg

Чи знаєте ви, якої шкоди завдають навколишньому середовищу відпрацьовані батарейки, що викидаються в сміттєве відро? Одна пальчикова сольова батарейка, викинута на звалище, забруднює важкими металами близько 20 квадратних метрів землі або 400 літрів води. Незважаючи на те, що батарейка може вибухнути, протекти і пошкодити ваше обладнання, основна шкода, яку вона завдасть – забруднення природного середовища, якщо не буде правильно утилізована. Взагалі, батарейки - це хімічні пристрої, елементи яких вступають в реакцію, даючи на виході електрику.

/Files/images/batareyki/1.jpg Елементи ці токсичні і небезпечні для живих організмів: свинець - накопичується в організмі, вражаючи нирки, нервову систему, кісткові тканини, кадмій - шкодить легеням, ниркам, печінці, кісткам, щитовидній залозі та провокує рак, ртуть - вражає мозок і нервову систему, нікель і цинк - можуть викликати дерматит, луги - пропалюють слизові оболонки і шкіру. Ці речовини потрапляють в землю і ґрунтові води, завдаючи тим самим невиправної шкоди всьому живому, включаючи людину.

/Files/images/batareyki/3.jpgСаме тому у центральній районній бібліотеці проводять акцію, яка має на меті збереження довкілля.

— У кожного вдома є відпрацьовані пальчикові батарейки, непотрібні батареї від мобільних телефонів, які ми часто не знаємо куди подіти, — пояснює директор Шполянської центральної бібліотечної системи Наталія Мазур. — Їх можна принести до районної бібліотеки. Чекаємо на наших читачів й тих шполян, які лише збираються записатися до бібліотеки, з відпрацьованими батарейками. Згодом шукатимемо шляхи, куди можна здати цей відпрацьований небезпечний матеріал для правильної утилізації.

— На семінарських навчаннях бібліотечних працівників, що проводились 19 жовтня в районній бібліотеці було дано старт акції «Збережи довкілля» для сільських бібліотек.

Кiлькiсть переглядiв: 275

Коментарi