• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • «Я б знову обрав життя, яке прожив…» (Зустріч з рідними Героя України В’ ячеслава Чорновола: сестрою Валентиною Максимівною та сином Тарасом В’ячеславовичем)

«Я б знову обрав життя, яке прожив…» (Зустріч з рідними Героя України В’ ячеслава Чорновола: сестрою Валентиною Максимівною та сином Тарасом В’ячеславовичем)

2017-03-15

/Files/images/chornovl/DSCN7331.JPG

/Files/images/chornovl/DSCN7336.JPGЧеркащина готується до 80-річчя справді народного Героя, яке святкуватимемо 24 грудня 2017 року. 2017 рік на Черкащині оголошено роком В’ячеслава Чорновола. Роком видатного політичного діяча та засновника Народного Руху України.

/Files/images/chornovl/DSCN7349.JPGВін став провідником українського національно-демократичного визвольного руху кінця 80-90-х років, зміг об’єднати зусилля політиків і прагнення нації до творення власної держави. Видатний політик був ініціатором проголошення Декларації про державний суверенітет України та Акта проголошення незалежності України. Звання Героя України отримав посмертно. Належав до надзвичайно багатогранного й талановитого покоління шістдесятників. Разом зі своїми побратимами Василем Симоненком, Василем Стусом, Аллою Горською, Іваном Світличним зробив це покоління символом пробудження, прагнення України до волі. І цього свого вибору В’ячеслав Чорновіл не зрікся ніколи. Ще за життя В’ячеслава Чорновола запам’яталися його слова: «Якби мене запитали, чи жалкую я про те, як склалося моє життя, про 15 років, що відсидів, я б відповів: анітрохи. І якби довелося починати все спочатку та вибирати, я б обрав життя, яке прожив».

У 90-ті народний депутат не висловлювався аж занадто радикально. Він просто був європейською людиною, прекрасно знав, що Україні потрібна демократія, потрібне визнання Голодомору, потрібна справедливість.

Народився В’ячеслав Чорновіл 1937 року в селі Єрки (нині Катеринопільський район на Черкащині). Дитячі роки пройшли у Вільховці Звенигородського району, де нині функціонує музей-садиба його імені. Розповідають, ранньої весни трагічного 1999-го В’ячеслав Максимович приїздив до батьківської хати. Вочевидь, тягло сюди — так буває, коли потрібно на мить зупинитися, подумати, зібратися із силами. А потім — знову до людей. Його вбили в русі — у дорозі, на шляху до тієї, іншої України, за яку він заплатив здоров’ям і життям. Ця рана ніколи не загоїться.

15 березня шполянам пощастило зустрітись зрідними Героя України В’ячеслава Чорновола: сестрою Валентиною Максимівною та сином Тарасом В’ячеславовичем, які порадували присутніх розповідями про тяжкий тернистий шлях героя-брата, героя-батька, довели всім, що життя він прожив не даремно, а його боротьба за вільну, незалежну Україну принесла свої результати. Перед початком зустрічі гості відвідали меморіальний комплекс Героям Небесної Сотні, районний краєзнавчий музей, районну бібліотеку. Син Тарас і сестра Валентина подарували для читачів районної бібліотеки унікальний десятитомний збірник робіт В’ячеслава Чорновола. Разом з ними завітав директор садиби-музею Героя України В’ячеслава Чорновола (с.Вільхівець Звенигородського району) Василь Васильович Стрижук, він прочитав свої твори присвячені В’ячеславу Максимовичу та подарував для бібліотеки кілька своїх збірників. У своїх виступах вони ділились своїми матеріалами про його життєвий шлях, політичний, громадську та творчу діяльність. В цей день було сказано багато вагомих слів, знайомих, колег які зберігають пам’ять про героя України .

Голова райдержадміністрації Володимир Потапенко та голова районної ради Олександр Кузуб подякували гостям за цікаву зустріч та вручили їм квіти і шполянські сувеніри. Серед гостей свята на зустрічі були присутні, представники громадських організацій, голови осередкових політичних партій , громадськість міста, молодь, жителі вулиці Вячеслава Чорновола . В свою чергу поважні гості підкреслили, що зустріч на Черкащині, вперше в Рік Чорновола, відбулась на Шполянщині, в географічному центрі України.

Така зустріч має важливе значення не лише для вшанування пам'яті нашого земляка В’ячеслава Чорновола, а й для кожного українця. У свій час він став провісником вільної, демократичної країни. В’ячеслав Максимович зміг об'єднати зусилля політиків і прагнення нації до творення власної держави.

Кiлькiсть переглядiв: 214

Коментарi