• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Зустріч з поетесою Лілією Золотоношою

Зустріч з поетесою Лілією Золотоношою

2019-04-23

На изображении может находиться: Лилия Золотоноша

На изображении может находиться: 5 человек

В рамках зустрічей з кандидатами на здобуття літературної премії імені Миколи Томенка 23 квітня 2019 року в читальному залі центральної районної бібліотеки імені Миколи Томенка відбулася літературна зустріч. Цього разу до читачів завітала член Національної спілки письменників України (2003 р.), кандидат філологічних наук, науковий співробітник Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка, українська поетеса ЛІЛІЯ ЗОЛОТОНОША.
Лілія Анатоліївна народилася в смт. Єланець на Миколаївщині. Закінчила юридичний факультет та Інститут журналістики Національного університету ім. Т.Г. Шевченка.
З 1985 по 2000 рр. працювала співробітником Міжнародного молодіжного поетичного центру «Ренесанс», редактором-організатором журналу НАНУ «Слово і час», головним редактором обласної інтернет-газети «Форум регіонів». З 2000 року працює в Інституті журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка науковим співробітником.
Друкується з 1978 року у періодичних виданнях. Автор книжок «Женские сны» (1996), «По закону огненной спирали» (1999), «Соло свічі» (2001), «Тепер або ніколи» (2004), «Хочу до тебе» (2009), «Лише з тобою» (2015).

Співпрацює з багатьма композиторами.
Близько 100 віршів поетеси покладені на музику відомими композиторами – Ігорем Покладом, Геннадієм Татарченком, Віталієм Волкомором, Геннадієм Крупником, Інною Пушкар, Мар’яном Гаденком, Лесею Горовою та іншими. Виконавцями цих пісень пісень є відомі українські та російські співаки, серед яких Наталія Валевська, Оксана Білозір, Таїсія Повалій, Алла Кудлай, Світлана Рижова та багато інших.
Лілія Золотоноша лауреат літературних премій імені Олександра Олеся (2014) та імені Олекси Влизька (2018).
На здобуття літературної премії імені Миколи Томенка висувається книга філософсько-поетичної прози «Жінка: яка вона є» та літературний альманах «Сузір’я муз», в якому вміщені вірші поетеси.
Лілія Анатоліївна ознайомила присутніх зі своєю творчістю, зачитала вірші, які ввійшли до щорічного літературного альманаху Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна». Також поетеса представила свою нову книгу філософсько-поетичної прози «Жінка: яка вона є», яка вийшла у видавництві «Рута» в 2018 році. Як зазначається в анотації книги, це своєрідний синтез глибини жіночої душі і звеличення найтонших, найсуттєвіших регістрів жіночих почуттів. Авторка стверджує про пріоритет жіночого начала, бо жінка для неї – основа світобудови. Її місце в просторі і часі має вагоме значення для подальшого розвитку людства. Поетеса, використовуючи багатий письменницький інструментарій, подає читачеві світ крізь призму філософського сприйняття дійсності, втілений у простих вербальних формулах.

Під час зустрічі всі присутні мали можливість задати питання Лілії Золотоноші, на які отримали змістовні та вичерпні відповіді.
Як зазначає автор, «писати їй дійсно хочеться і, мабуть, це хороша звичка, без якої вона не може. Що більше вкладає душу, більше хочеться щоб люди дякували». І це дійсно так.

Голова Шполянської райдержадміністрації Володимир Потапенко подякував Лілії Анатоліївні за зустріч, побажав нових творчих успіхів та вручив на згадку сувенірний подарунок.

Сподіваємось, що зустріч з Лілією Золотоношою залишить в серцях учасників зустрічі тепло і радість від спілкування та бажання прочитати ще більше творів сучасної української літератури.

На изображении может находиться: 2 человека, в том числе Лилия Золотоноша, люди улыбаются, люди сидят, люди стоят и в помещении

На изображении может находиться: 6 человек, люди сидят и в помещении

На изображении может находиться: 2 человека, в том числе Лилия Золотоноша, люди сидят и люди стоят

На изображении может находиться: Лилия Золотоноша, стоит

На изображении может находиться: 8 человек, в том числе Tanechka Tatiana, люди сидят

На изображении может находиться: 5 человек, люди улыбаются, люди сидят и в помещении

На изображении может находиться: 6 человек, люди улыбаются, люди сидят, ребенок и в помещении

Кiлькiсть переглядiв: 128

Коментарi