«Згадаймо подвиг партизанів»

2019-09-20

Нет описания фото.

«Згадаймо подвиг партизанів»

Під такою назвою 20 вересня 2019 року в читальному залі Шполянської центральної районної бібліотеки імені Миколи Томенка відбувся тематичний вечір, приурочений до Дня партизанської слави, який згідно Указу Президента України «Про День партизанської слави» (2001) щороку відзначається 22 вересня. Саме цей день 1941 року вважається днем початку підпільно-партизанського руху в Україні.

Своїми подвигами прославили нашу Вітчизну різні покоління українського народу. На своїх плечах винесли вони тягар найстрашнішої війни ХХ століття – Другої світової. У найтяжчий час для нашої країни, 22 червня 1941 року пішли на фронт тисячі солдат і матросів, до лав добровольців ставало багато юнаків, які тільки-но закінчили школу. Але був і ще один фронт Перемоги – партизансько-підпільна боротьба на окупованій агресорами території. Десятки тисяч озброєних партизан України завдавали дошкульних ударів по тилах ворога, проводили масштабні диверсійні операції. Партизанський рух в Україні за своїми масштабами став одним із найпотужніших у Європі.

З відкриттям партизанського фронту у людей міцніла віра в нашу перемогу, надихала їх на боротьбу з окупантами, не дозволяла зламатися під жорстоким терором фашистів.

Активну участь у вечорі взяли вчителі та учні міської загальноосвітньої школи № 1. Під час заходу згадали про час, коли утворився та діяв підпільно-партизанський рух на Черкащині та Шполянщині зокрема, які героїчні подвиги здійснили учасники підпілля і партизани.

Ведучі заходу Тетяна Гетьман та Надія Акацат ознайомили присутніх з діяльністю підпільних організацій на Шполянщині та з Лебединською комсомольською підпільною організацією зокрема.

Учні переглянули відеоматеріал, присвячений становленню партизанського руху на Україні, познайомились з внеском партизанів-підпільників у перемогу над нацизмом.

Всі присутні на заході мали можливість оглянути виставку тематичної літератури, організовану бібліотекарями в читальному залі районної бібліотеки, а також переглянули в районному краєзнавчому музеї стенди та експозиції, присвячені партизанському руху. Директор музею цікаво розповіла про діяльність підпільників на Шполянщині.

Пам’ять про війну, її сувора правда залишаються з нами як найбільший за силою духу приклад мужності, патріотизму, важкої ратної праці і вічної скорботи за тими, хто поклав на вівтар Перемоги найдорожче – життя.

Нехай День партизанської слави передається з покоління в покоління й надалі, нехай зберігає в наших серцях такі поняття як Батьківщина, честь, обов’язок і пам’ять.

Кiлькiсть переглядiв: 97

Коментарi