ЛИЦАР УКРАЇНСЬКОЇ ПОЕЗІЇ

2020-01-09

На изображении может находиться: 1 человек

8 січня виповнюється 85 років з дня народження відомого поета-шістдесятника, талановитого журналіста Василя Симоненка. Його біографія – це доля людей воєнного та повоєнного покоління. Йому судилось вийти на українську літературну ниву в буремну добу хрущовської відлиги. Серед українських шестидесятників він відзначався надзвичайною громадянською мужністю, безкомпромісністю і патріотизмом.

За життя поета встигло вийти всього дві книги – збірка поезій «Тиша і грім» (1962) та казка «Цар Плаксій і Лоскотон» (1963).

Василь Симоненко – поет, який усе життя йшов до Храму справжньої літератури, до себе, до України, до істини. Майже кожен його вірш – про Україну, про рідну матір, про безрадісне життя простого народу. Він неначе відчував у своїх жилах кров усіх попередніх поколінь, яким не дали права сказати правду. Тому слово його сконцентрувало в собі таку потужну енергію любові і ненависті.

З нагоди 85-річчя відомого поета і журналіста в Шполянській центральній районній бібліотеці ім. М.Томенка 8 січня відбулося ряд заходів.

Проведено літературну годину «Василь Симоненко – «лицар нескореного покоління», під час якої бібліотекарі відділу обслуговування ознайомили користувачів бібліотеки з життєвим та творчим шляхом поета. Також в читальному залі районної бібліотеки організована та буде діяти протягом року розгорнута книжкова виставка «Крізь всі часи до Симоненка», на якій представлена колекція видань Василя Симоненка, які знаходяться в книгозбірні. Серед них твори В.Симоненка у 2-х томах, вибрані твори «На схрещених мечах», поезії та проза в збірці «Лебеді материнства», «Берег чекань», вірші та сонети «Ти знаєш, що ти – Людина», поезії, оповідання, щоденникові записи «У твоєму імені живу», «Зажинок», книга М.Жулинського «Українська література. Творці і твори» та інші.

В юнацькому відділі проведено літературно-мистецьку вікторину для юнацтва «Тиша і грім Василя Симоненка», підготовлену бібліотекарем Оленою Бурмістровою, під час якої юнаки і дівчата мали можливість висловити свої враження від симоненкової поезії.

В інтернет-центрі читачі бібліотеки переглянули документальний фільм про В.Симоненка «Василь Симоненко – український поет-шестидесятник», який продемонструвала бібліотекар Тетяна Гетьман.

Недовгим було життя Василя Симоненка . Пішом з життя у 28. Його життя, як блискавка, яскраво спалахнуло і швидко згасло. Але вічно житиме його поетичне слово, яскраво освітлюючи наші душі.

Запрошуємо всіх бажаючих, хто бажає більш детально ознайомитись з життям та творчістю відомого українського поета Василя Симоненка завітати до центральної районної бібліотеки ім. М.Томенка за адресою м.Шпола, вул.. Лозуватська, 62.

На изображении может находиться: 1 человек, сидит, экран, гостиная, стол и в помещении

Кiлькiсть переглядiв: 150

Коментарi