З нагоди Дня Соборності України

2020-01-22

На изображении может находиться: в помещении

Наприкінці січня Україна відзначає важливе для кожного громадянина нашої держави свято – День Соборності України. Це свято відзначається щороку 22 січня, у день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, який відбувся в 1919 році. Це було наслідком об’єднавчого руху, що тривав від середини ХІХ ст.. на українських землях, що були в складі різних держав.

Офіційний державний статус День Соборності України отримав у 1999 році, а в 2011 році було встановлено День Соборності і Свободи України.

З нагоди цієї важливої історичної дати в Шполянській центральній районній бібліотеці ім. М.Томенка відбулося ряд заходів.

В читальному залі проведено інформаційний хронометр «Великий день єднання». Завідуюча відділом обслуговування Валентина Іщенко розповіла присутнім про історичні події тих років, зазначила, що ІV-й Універсал Центральної Ради – це одна з вершин державотворчої її діяльності, яка протягом короткого часу привела Україну до повної самостійності. Відвідувачі із зацікавленням слухали історію виникнення свята, жваво розмірковували про поняття соборності України, познайомилися з книжковою виставкою, на якій представлена література, що висвітлює тернистий шлях України до соборності.

В юнацькому секторі центральної районної бібліотеки відбулася година спілкування «22 січня – День Соборності України», під час якої бібліотекар Олена Бурмістрова ознайомила присутніх з важливою історичною сторінкою в історії становлення нашої держави, розповіла про Акт Злуки, який спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну соборну, національну державу. Під час спілкування користувачі обговорили не лише історичне значення соборності, але й взяли участь у вікторині «Як добре ти знаєш свою країну?». Для відвідувачів юнацького віку організована книжкова виставка-інсталяція «Свято єдності». Представлені книги вміщують документи та матеріали, які висвітлюють важливу дату в історії України, діяльність Української Центральної Ради та біографії її діячів.

В інтернет-центрі для користувачів було продемонстровано відеофільм «День Сорборності України».

В сільських бібліотеках-філіалах Шполянської ЦБС також організовані розгорнуті книжкові виставки: «Соборність України – Соборність нашої свідомості» (с.Антонівка), «Сила єдності» (с.Васильків), «На шляху до соборності України», «Слався, Вітчизно, соборна та вільна» (с.Веселий Кут), «Хай квітне в віках соборна Україна» (с.Терешки), «Соборна духом Україна» (с.Ярославка).

Ці заходи допомагають не лише краще пізнавати історію нашої держави, а й сприяють пізнанню національної свідомості. Ми маємо усвідомити те, що лише в єдності дій та соборності душ можна досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки.

На изображении может находиться: один или несколько человек, люди сидят, гостиная, экран и в помещении

Нет описания фото.

На изображении может находиться: в помещении

На изображении может находиться: 1 человек

Нет описания фото.

Кiлькiсть переглядiв: 126

Коментарi