• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • З нагоди Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту

З нагоди Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту

2020-01-28

Нет описания фото.

Голокост – всього одне лиш слово,

Та його сенс – пекучий болі жар

Вбивали всіх !.. старого і малого,

Мало, хто життя порятував.

27 січня в Україні та світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Він проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року, співавторами якої виступили 100 держав, в пам’ять про жертв нацистського терору під час Другої світової війни. Дата 27 січня обрана не випадково: саме цього дня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау неподалік польського Освенціму.

Голокост з давньогрецької перекладається як «всеспалення» й означає систематичне переслідування і знищення (геноцид) людей за ознакою їхньої расової, етнічної, національної приналежності.

З нагоди пам’ятної дати в читальному залі центральної районної бібліотеки ім. М.Томенка було проведено хронограф пам’яті «Велика чаша мук та страждань».

Офіційно визнано, що до 6 мільйонів євреїв було вбито протягом Голокосту. Як відомо, відразу після окупації України, нацисти розгорнули широку мережу гетто (найбільшим було Львівське), а згодом почали масово розстрілювати єврейське населення. Одними з набільших і найвідоміших були розстріли в Бабиному Яру в Києві, але знищення євреїв України були систематичними і повсюдними. Не обминула ця трагедія і Шполянщину. Так, 16 липня 1942 р. на окраїні Дар’ївського лісу відбувся масовий розстріл євреїв із Шполянського гетто, створеного з приходом німців у місто. Це був окремий квартал в районі сучасних вулиць Степана Бена, Щедріна та Коцюбинського. У травні 1942 року євреїв перегнали в ліс в районі Верхньої Дар’ївки і деякий час тримали в таборі за колючим дротом, а 16 липня всіх, а це близько 1000 осіб, жорстоко розстріляли.

В 1965 році на братській могилі встановили меморіал з написом «Жертвам фашизму – 1942 рік». Шполяни бережуть пам’ять про страхи, які пережили люди у тій жахливій сторінці історії. Містяни щороку збираються біля славнозвісної могили, аби покласти квіти та схилити голови у вічній скорботі.

Всю цю інформацію відвідувачі бібліотеки отримали під час години спілкування від бібліотекарів відділу обслуговування Валентини Іщенко та Тетяни Гетьман, дізналися про страшне лихо нашого народу, що означає це вбивче слово «голокост», оглянули книжкову виставку «Велика чаша мук і страждань».

В інтернет-центрі користувачі бібліотеки мали можливість переглянути документальний фільм «Назви своє ім’я», головний герой якого уродженець нашого міста. Читачі ділилися враженнями про страшні події та глибоко співчували жертвам Голокосту.

З болем, сумом і жалем підсумували – такого жаху не повинно ніколи повторитися! Голокост забуттю не підлягає!

Кiлькiсть переглядiв: 112

Коментарi