ПАМ’ЯТІ ГЕРОЇВ КРУТ

2020-01-29

На изображении может находиться: в помещении

29 січня 1918 року відбулася надзвичайно трагічна подія в українській історії – бій під Крутами, який набув для українського народу символу героїзму та відданості. Українські війська, які складалися зі студентів та учнів старших класів під керівництвом Аверкія Гончаренка, вступили в нерівний бій з більшовиками. В умовах відсутності української регулярної армії саме українській молоді довелося стати на захист Батьківщини. В нерівній боротьбі полягло 300 студентів, але померли вони за Україну. Бій під Крутами – це героїчна подія. Вона знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення права жити на власній землі та святого обов’язку – боронити її.

З нагоди цієї історичної події в Шполянській центральній районній бібліотеці проведено низку тематичних заходів. В юнацькому секторі відбулася історико-патріотична бесіда «Жертовний шлях до мрії». Бібліотекар Олена Бурмістрова познайомила присутніх з кривавими подіями 29 січня 1918 року. Зазначила, що подвиг юнаків під Крутами, які своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за незалежність України, залишиться в історії і нашій пам’яті як символ національної честі. Увагу присутніх було привернуто до важливості теми захисту держави, необхідності подальшого змінення й розбудови Збройних Сил України як запоруки незалежності України. Було проведено історичні паралелі між подіями початку 1918 року та реаліями сьогоднішнього дня, коли Україна знову змушена виборювати та захищати свою незалежність.

Для відвідувачів юнацького віку організована та діє книжкова виставка «Дотик крутянського болю», на якій представлена література та фотоматеріали, в яких описані ці трагічні події під Крутами та подвиг молодих борців України. На виставці також представлені публікації про буремні часи боротьби за незалежність України.

В інтернет-центрі відвідувачі мали можливість подивитися документальний фільм «Крути – молода кров» із серії «Україна – забута історія». Після перегляду фільму всі присутні дійшли висновку: не можна викреслити з людської пам’яті той великий та безсмертний подвиг юних студентів, що захищали українську державність, поклавши на її вівтар найцінніше – власне життя.

На изображении может находиться: цветок, текст и природа

На изображении может находиться: один или несколько человек, экран и в помещении

Кiлькiсть переглядiв: 124

Коментарi