З нагоди 280-річчя Максима Залізняка

2020-06-18

18 червня в центральній районній бібліотеці ім. М.Томенка відбулися краєзнавчі читання «Гайдамацький ватажок- Максим Залізняк», присвячені 280-річчю з дня народження нашого славного земляка, козацького отамана, керівника гайдамацького повстання 1768-1769 рр., відомого під назвою Коліївщина, Максима Залізняка.

Максим Залізняк народився в с.Івківці Чигиринського району на Черкащині в 1740 році. Був дуже ревний православний християнин. В 1767 р. став послушником спочатку Онуфріївського, а потім Мотронинського монастиря на Чигиринщині. Юнаком подався на Запорізьку Січ, де пройшов суворий козацький вишкіл. Мав розвинену політичну самосвідомість і загострене почуття соціальної справедливості, тому не був байдужим до різкого посилення релігійних переслідувань православного населення, спричиненого діяльністю поляків. У березні 1768 р. Залізняк разом з кількома побратимами-запорожцями вирішили готуватися до повстання. Залізняка було проголошено полковником. В травні в Холодному Яру було сформовано боєздатне повстанське військо і загін на чолі з Залізняком виступив у похід. Повстанці швидко оволоділи Медведівкою, Жаботином, Смілою, Черкасами, Каневом, Лисянкою, Богуславом, Мошнами та ін. На загальній раді повстанців Залізняка було обрано гетьманом.

Завідуюча відділом обслуговування Валентина Іщенко розповіла про книгу Д.Мордовцева «Гайдамаччина», в якій чільне місце займає й постать керівника гайдамацького повстання, гетьмана повстанського війська Максима Залізняка та проаналізувала накопичений за останні десятиріччя матеріал про керівника гайдамацького повстання на Правобережжі України.

Також всі присутні на краєзнавчих читаннях мали можливість ознайомитися з книжковою виставкою «Героїчна постать Коліївщини» , організованою та розгорнутою в читальному залі центральної районної бібліотеки, на якій представлені книги та матеріали, присвячені керівнику Коліївщини, одному з найяскравіших постатей визвольної боротьби мас у 18 столітті Максиму Залізняку.

Кiлькiсть переглядiв: 99

Коментарi